Vyúčtování tržeb
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Využívat zúčtovací techniku |
Praktické předvedení a ústní ověření |
b |
Vyúčtovat bezchybně tržby |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Uvést hosty ke stolům |
Praktické předvedení |
b |
Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů |
Praktické předvedení a ústní ověření |
c |
Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu |
Praktické předvedení a ústní ověření |
d |
Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce |
Ústní ověření |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Vyřizování objednávek hostů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Přijmout a evidovat objednávku hosta – přesně a rychle |
Praktické předvedení |
b |
Předat objednávku úseku výroby |
Praktické předvedení |
c |
Převzít objednané pokrmy a nápoje ve správném množství a kvalitě |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Sestavit jídelní a nápojový lístek |
Praktické předvedení a písemné ověření |
b |
Sestavit menu pro danou příležitost |
Praktické předvedení a písemné ověření |
c |
Rozlišit jednotlivé druhy nápojů podle jejich charakteristiky |
Ústní ověření |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Inkasování plateb od hostů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Provést vyúčtování s hostem – připravit a předložit účet |
Praktické předvedení |
b |
Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta |
Praktické předvedení |
c |
Využít zúčtovací techniku |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Příprava a podávání nápojů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Zvolit vhodné a kvalitní suroviny v požadovaném množství |
Praktické předvedení a ústní ověření |
b |
Připravit nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku |
Praktické předvedení |
c |
Použít adekvátní technologické vybavení a inventář |
Praktické předvedení |
d |
Servírovat různé druhy nápojů v souladu s obecně platnými pravidly pro jejich podávání |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Ošetřování a skladování nápojů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů |
Ústní ověření |
b |
Použít adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů |
Ústní ověření |
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Nakládání s inventářem
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Použít inventář v souladu s jeho určením |
Praktické předvedení |
b |
Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář |
Praktické předvedení |
c |
Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu |
Praktické předvedení |
d |
Ošetřovat a udržovat inventář |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
2 |
Skladování potravinářských surovin
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Skladovat potraviny podle hygienických norem |
Praktické předvedení |
b |
Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží |
Písemné ověření |
c |
Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží |
Praktické předvedení |
d |
Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Rozlišení základních způsobů obsluhy a akcí
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Popsat rozdíly mezi jednotlivými způsoby obsluhy (restaurační, kavárenský, slavnostní) |
Ústní ověření |
b |
Popsat druhy a základní členění gastronomických akcí (recepce, galavečeře, cocktail, brunch, raut atd.) |
Ústní ověření |
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Příprava a výzdoba tabulí a prostor
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Navrhnout dispoziční řešení a výzdobu podle charakteru příležitosti a způsobu obsluhy |
Písemné a ústní ověření |
b |
Realizovat esteticky a nápaditě výzdobu prostor a tabulí |
Praktické předvedení |
c |
Připravit tabuli pro slavnostní stolování podle zadání s využitím příslušného inventáře |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy |
Praktické předvedení |
b |
Použít vhodný inventář v souladu s jeho určením |
Praktické předvedení |
c |
Komunikovat profesionálně s hostem (i v cizím jazyce) |
Ústní ověření |
d |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Obsluha zařízení v odbytovém středisku
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Připravit technologická zařízení k provozu |
Praktické předvedení |
b |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze |
Praktické předvedení a ústní ověření |
c |
Obsluhovat technologická zařízení |
Praktické předvedení |
d |
Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Obsluha výčepních zařízení
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Ošetřit výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami |
Praktické předvedení |
b |
Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit obě kritéria. |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů složitou obsluhou
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Sestavit menu pro slavnostní příležitost podle gastronomických pravidel |
Praktické předvedení |
b |
Připravit pracoviště pro složitou obsluhu, používat vhodný inventář |
Praktické předvedení |
c |
Provádět servis pokrmů a nápojů formou složité obsluhy, dohotovování pokrmů před hostem |
Praktické předvedení |
d |
Provést obsluhu při slavnostních příležitostech |
Praktické předvedení a ústní ověření |
e |
Komunikovat s hostem (i v cizím jazyce) a dodržovat profesní etiku |
Praktické předvedení a ústní ověření |
f |
Použít vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Výroba míchaných nápojů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Charakterizovat přípravu míchaných nápojů, používané suroviny |
Písemné nebo ústní ověření |
b |
Zvolit vhodné suroviny v požadovaném množství |
Praktické předvedení |
c |
Připravit míchané nápoje podle receptury |
Praktické předvedení |
d |
Použít adekvátní technologická zařízení a inventář |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Dodržovat bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů |
Ústní ověření |
b |
Dodržovat pravidla BOZP |
Ústní ověření |
c |
Dodržovat pravidla požární ochrany |
Ústní ověření |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Připravit pracoviště na provoz nebo na gastronomickou akci |
Praktické předvedení |
b |
Převzít úkoly podle pracovních plánů |
Praktické předvedení |
c |
Dodržet posloupnost prací a časový harmonogram |
Praktické předvedení |
d |
Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu nebo gastronomické akce |
Praktické předvedení |
e |
Provést úklid pracoviště v souladu s hygienickými předpisy po ukončení provozu nebo gastronomické akce |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností |
Praktické předvedení |
b |
Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP |
Praktické předvedení a ústní ověření |
c |
Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria. |
|
3 |