Vyúčtování tržeb
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Využívat zúčtovací techniku |
Praktické předvedení |
b |
Vyúčtovat bezchybně tržby |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit obě kritéria |
|
3 |
Uvedení hostů, poskytnutí pomoci při výběru z jídelního lístku
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Uvést hosty ke stolům |
Praktické předvedení |
b |
Orientovat hosty v nabídce pokrmů a nápojů |
Praktické předvedení + slovní komunikace |
c |
Řešit obvyklé i neobvyklé situace u stolu |
Praktické předvedení + slovní komunikace |
d |
Profesionálně jednat s hosty, komunikovat i v cizím jazyce |
Slovní komunikace |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Vyřizování objednávek hostů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Přijmout a vyřídit objednávku hosta – přesně a rychle |
Praktické předvedení s písemným záznamem |
b |
Předat objednávku úseku výroby |
Praktické předvedení |
c |
Převzít objednané pokrmy a nápoje |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Sestavení jídelního lístku a sledu pokrmů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Sestavit jídelní (nápojový, nabídkový) lístek |
Praktické předvedení + písemně |
b |
Sestavit menu pro danou příležitost |
Praktické předvedení + písemně |
Je třeba splnit a) nebo b) |
|
3 |
Inkasování plateb od hostů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Provést vyúčtování s hostem – připravit a předložit účet |
Praktické předvedení + výpočet |
b |
Přijmout a vyúčtovat platbu s hostem, použít různé formy platebního styku podle přání hosta |
Praktické předvedení + výpočet |
c |
Využívat zúčtovací techniku |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Příprava teplých nápojů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Volit vhodné suroviny v požadovaném množství |
Praktické předvedení + slovně |
b |
Připravovat teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku |
Praktické předvedení |
c |
Používat adekvátní technologické vybavení a inventář |
Praktické předvedení |
d |
Servírovat různé druhy nápojů podle jejich charakteru |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Ošetřování a skladování nápojů
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Rozlišovat jednotlivé druhy teplých a studených nápojů |
Slovní vysvětlení |
b |
Skladovat a ošetřovat nápoje podle jejich druhů |
Slovní vysvětlení + praktické předvedení |
c |
Používat adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů |
Praktické předvedení + slovní vysvětlení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Nakládání s inventářem
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Používat inventář v souladu s jeho určením |
Praktické předvedení |
b |
Vést evidenci inventáře, vést záznamy o pohybu inventáře |
Písemně nebo slovně vysvětlit |
c |
Zkontrolovat, převzít (vydat) požadovaný inventář |
Praktické předvedení |
d |
Zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu |
Praktické předvedení |
e |
Ošetřovat a udržovat inventář |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
2 |
Skladování potravinářských surovin
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Skladovat potraviny a nápoje podle hygienických norem |
Praktické předvedení |
b |
Evidovat pohyb skladových zásob |
Písemně nebo na PC |
c |
Zhotovit doklad o příjmu a výdeji zboží |
Písemně |
d |
Zkontrolovat, převzít a vydat požadované zboží |
Praktické předvedení |
e |
Skladovat a ošetřovat potravinářské suroviny |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy |
Praktické předvedení |
b |
Používat vhodný inventář v souladu s jeho určením |
Praktické předvedení |
c |
Komunikovat profesionálně s hostem |
Slovní komunikace |
d |
Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Podávání pokrmů a nápojů hostům při bufetovém uspořádání
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Provádět servis pokrmů z nabídky |
Praktické předvedení |
b |
Obsluhovat kvalitně, efektivně a dodržovat zásady techniky obsluhy |
Praktické předvedení |
c |
Komunikovat s hostem a dodržovat profesní etiku |
Slovní komunikace |
d |
Připravit nabídkový stůl, používat vhodný inventář |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Obsluha zařízení v odbytovém středisku
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Připravit za dodržení bezpečnostních zásad technologická zařízení k provozu |
Praktické předvedení |
b |
Používat vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnosti při obsluze bezpečně a ekonomicky |
Praktické předvedení + slovně |
c |
Zabezpečit technologická zařízení po ukončení provozu |
Praktické předvedení |
d |
Obsluhovat čisticí a mycí zařízení |
Praktické předvedení |
e |
Obsluhovat chladicí a mrazicí zařízení |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Obsluha výčepních zařízení
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Ošetřovat výčepní zařízení v souladu s hygienickými a technologickými normami |
Praktické předvedení |
b |
Obsluhovat výčepní zařízení a čepovat pivo |
Praktické předvedení + slovně |
Je třeba splnit obě kritéria |
|
3 |
Organizování práce v provozu a při gastronomických akcích
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Příprava pracoviště na provoz – zhodnotit funkčnost a připravenost pracoviště |
Praktické předvedení |
b |
Převzít úkoly podle pracovních plánů |
Praktické předvedení + slovně |
c |
Dodržovat časovou posloupnost prací a dodržovat časový harmonogram |
Praktické předvedení |
d |
Zajistit zabezpečení inventáře po ukončení provozu |
Praktické předvedení |
e |
Provést úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Kritéria hodnocení |
Způsob ověření |
a |
Dodržovat hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností |
Praktické předvedení |
b |
Uplatňovat postupy založené na principu kritických bodů HACCP |
Praktické předvedení + slovně |
c |
Během provozu i po jeho ukončení dodržovat sanitační řád |
Praktické předvedení |
Je třeba splnit všechna kritéria |
|
3 |